wz

 

           

         

   

Bebe buchta ( recept od Lucinky)

KORPUS: 6 vajec, 200g krupic. cukru, 240g polohrub. mouky

Vejce s cukrem ušleháme do husté pěny, vmícháme mouku, pečeme na pečícím papíře při 180°C asi 25 min

Uvaříme pudinkový krém z 1l mléka, 3 pudingů a 4 lžic cukru. Do vřelé hmoty dáme 1/4kg másla (i méně) a rozšleháme.

Na teplý krém klademe sušenky BEBE. Pro hezký vzhled střídáme tmavé a světlé sušenky (šachovnice). Celé pokapeme čokoládovou polevou.

* pro dochucení můžeme na korpus natřít pikantní marmeládu a pak teprve lít pudingový krém

Olejová buchta (recept od babičky)

KORPUS: kakao, 6 vajec (zvážit !), polohrubá mouka a cukr (každého tolik, kolik vážila vejce), 6 lžic oleje, 6 lžic vody, kypřící prášek do pečiva, ovoce, puding+ mléko+ cukr

Oddělíme žloutky od bílků. Bílky osolíme a ušleháme do sněhu. Do bílků zašleháme žloutky, olej, vodu, mouku, cukr, kypřící prášek. Hmotu vylijeme na vymaštěný plech. Trošku hmoty si necháme v míse a vmícháme kakao, nalijeme na hmotu. Pečeme na pečícím papíře na 200°C asi 20 min. Po vychladnutí poklademe ovocem nebo natřeme marmeládou a zalijeme pudingem hustší konzistence.

Posvícenské buchty

POTŘEBY: 700g hladké mouky, 0,35l mléka, 25g droždí, 100g mletého cukru, 60g másla, 2 vejce, sůl, citrónová kůra z 1 citronu

Do 0,1 l mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, trochu hladké mouky a rozmícháme tak, aby nám vznikl řídký kvásek. Do mísy mezitím prosejeme hladkou mouku, přidáme zbylý cukr, máslo, vejce, sůl, citrónovou kůru a zalijeme zbytkem mléka. Nakonec přidáme vykynulý kvásek, pečlivě zaděláme a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Potom ho rozválíme na 1 cm silný plát, který rozkrájíme na čtverce asi 4x4 cm. Čtverce pak naplníme mákem, tvarohem, marmeládou, povidly nebo jinou náplní. Buchty skládáme do tukem vymazaného pekáče spojem směrem dolů. Mezi sebou je pečlivě mastíme, aby se nám při pečení nespojily, a pečeme dozlatova. Upečené necháme v pekáčku vystydnout a poté je posypeme moučkovým cukrem.

Co možná nevíte?                  

Kynuté buchty budou vláčnější, přidáme-li do těsta jeden vařený brambor.

Krásné žluté buchty budeme mít, pokud při přípravě těsta přidáme do mouky půl balíčku vanilkového pudinkového prášku.

Těsto na buchty můžeme promísit s trochou citrónové šťávy nebo lžičkou octa. Tím získají buchty náležitou křehkost a vláčnost.

Aby byly křehké, můžeme potřít buchty ihned po vytažení z trouby máslem

v tvorbě

Posvícenské koláčky

POTŘEBY: 1kg polohrubé mouky, 140g cukru, 40g droždí, 1l mléka, 180g másla, 3 žloutky, trochu mouky a cukru na kvásek, vanilka, citrónová kůra, sůl

Mouku promícháme s cukrem, špetkou soli, tlučenou vanilkou a strouhanou citrónovou kůrou. Kvásek necháme vykynout v 1 množství mléka a přidáme ho do mouky. Ve druhé polovině mléka rozmícháme žloutky s rozpuštěným máslem, vlijeme do mouky se surovinami a vypracujeme těsto, které necháme minimálně hodinu kynout.

Z vykynutého těsta utvoříme stejně velké bochánky, které necháme na plechu s pečícím papírem ještě chvilku kynout. Pak hrnkem nebo jiným kulatým předmětem vytlačujeme koláčky, okraje potřeme žloutkem a do vyhloubeného koláčku klademe nádivku - tvarohovou s rozinkami, makovou, povidlovou. Před samotným pečením okraje ještě jednou potřeme žloutkem a upečeme v předehřáté troubě. Po upečení okraje ještě za horka potřeme rozpuštěným máslem, aby koláčky vydržely dlouho vláčné.

Dušičky

POTŘEBY: 1kg mouky, 30g másla, 40g cukru, jedno celé vejce, 2 žloutky, citrónová kůra, trocha mléka, trocha tuku na smažení

Všechny ingredience vložíme do misky a zaděláme na tužší těsto. To rozválíme a nakrájíme na menší obdélníčky. Poté je vložíme na rozpálený omastek a osmažíme do růžova. Po usmažení je posypeme cukrem.

Plněné lazaně

POTŘEBY:12 plátků lazaní, 12 krabích tyčinek, 12 plátků uzeného sýra, 200 g pórku, 50 g másla, 50 g strouhanky, 200 g květáku 

Lazaně uvaříme a zároveň spaříme pórek. Květák rozebereme na růžičky a v osolené vodě je uvaříme do měkka. Plátky lazaní naplníme sýrem, pórkem, krabí tyčinkou a zabalíme. Spolu s uvařeným květákem je vložíme do vymazané a vysypané zapékací misky. Posypeme strouhankou, vše zapečeme a ihned podáváme.  

Zeleninové lazaně se žampiony

POTŘEBY:40 g másla,30 g hladké mouky,500 ml mléka,200 g sýra gorgonzola,
sůl,bílý pepř,250 g rajčat,250 g řapíkového celeru,2 středně velké cibule,2 lžíce oleje,500 g špenátu,300 g žampionů,4 lžíce smetany,250 g lazaní,
50 g slunečnicových semínek

Příprava:
1. Rozpustíme na pánvi máslo. Osmahneme na něm mouku, přilijeme mléko, přidáme sýr a necháme jej na mírném ohni zvolna rozpustit. Osolíme, opepříme.

2. Rajčata a celer očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky, resp. na kostičky. Rozkrájíme nadrobno cibuli a spolu s celerem ji osmahneme na horkém oleji. Opereme špenát, očistíme a oloupeme žampiony, nakrájíme na plátky a ve zbylém oleji osmahneme. Přidáme špenát, zamícháme, okořeníme.

3. Troubu předehřejeme na 200 °C. Na dno zapékací mísy nalijeme trochu omáčky. Ve vrstvách klademe do mísy střídavě lazaně, rajčata, cibuli a celer, žampiony a špenát a zaléváme omáčkou. Povrch posypeme slu­nečnicovými semínky. Zapékáme 45 - 50 min.

Špenátové lazaně s lososem

POTŘEBY: 500 g lososa,6 lžic sójové omáčky,1 lisovaný stroužek česneku,50 g másla, 70 g mouky,1 l mléka,400 g mraženého špenátu,400 g lazaní,sůl,pepř,muškátový květ,tuk na vymazání formy,sýr mozzarella nastrouhání

Příprava:
1. Lososa nakrájíme podélně na tři až čtyři plátky a ne­cháme asi hodinu marinovat v sójové omáčce smíchané s lisovaným česnekem.

2. Z másla, mouky a mléka připravíme bešamel a ochu­tíme jej pepřem, muškátem a solí.

3. Předehřejeme troubu na 200 °C. Do většího hrnce dáme 2 litry vody, osolíme a přivedeme k varu. Vložíme lazaně a během cca 5 min. je předvaříme. Mezitím nastrouháme mozarellu.

4. Vymažeme zapékací mísu. Střídavě do ní klademe ve vrstvách nudle, špenát a lososa. Každou vrstvu zalijeme trochou bešamelu. Poslední vrstvu musí tvořit lazaně, zalijeme je bešamelem a posypeme strouhanou mozarellou. Zapékáme v troubě asi 20 minut.

Maková náplň

POTŘEBY: 120 g máku, 2 dl mléka, 3 lžíce cukru, 1/2 lžičky skořice (nemusí být), rozinky

Rozemletý mák s mlékem a cukrem povaříme asi 10 minut do zhoustnutí, přidáme ostatní přísady.

Tvarohová náplň

POTŘEBY: 250g měkkého tvarohu, 1 vejce, 80g cukru, sníh z 1 bílku, hrst hrozinek

Všechny suroviny kromě hrozinek pečlivě promícháme, hrozinky použijeme na dozdobení.

Povidlová náplň

POTŘEBY: 100g švestkových povidel, 50g rybízové marmelády, špetka skořice, hrst půlených mandlí

Všechny suroviny kromě mandlí pečlivě promícháme. Spařené mandle oloupeme, rozpůlíme a použijeme na ozdobení.

Těsto na pizzu:

Ingredience: 300 g hladké mouky, 1,5 dl vody, 20 g droždí, 1 lžíce oleje, 1/2 lžičky soli, olej na vymazání plechu

Příprava: V mouce vytvoříme důlek, rozdrobíme droždí, zalijeme vlažnou vodou a necháme vykynout. Pak postupně přidáme ostatní ingredience a hněteme tak dlouho, až vznikne hladké těsto, které necháme vykynout. Pak těsto rozválíme a vložíme do kulaté formy, nebo na plech

Zde je pár receptů na obědová jídla. Jelikož patřím mezi kuchařky začátečnice, tak tu nebudu uveřejňovat nějaká složitá jídla.

Bramborový guláš

sádlo, 1-2 cibule, sladká mletá papriky, klobása, brambory, hladká mouka, gulášové koření, sůl, (smetana)

Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme mletou papriku, klobásu nakrájenou na kolečka, vložíme na větší kostky nakrájené brambory, osolíme, nasypeme gulášové koření a podlijeme vodou a dusíme. Když jsou brambory skoro měkké, zahustíme jíškou: ve smetaně, či vodě rozmícháme hladkou mouku. Krátce ještě povaříme.

DOBROU CHUŤ

Bramborák

1 kg brambor, 200 g hladké mouky, 2 dl mléka, 1 vejce, sůl, kmín, majoránka, pepř, 6-8 stroužků česneku, 100 g kabanosu nebo salámu, tuk na smažení

Brambory nastrouháme, v misce polijeme vařícím mlékem, přidáme mouku, prolisovaný česnek, koření, sůl. Dobře promícháme. Přidáme na kostičky nakrájený kabanos. Lijeme na rozpálený olej, naběračkou tvoříme tenké placky, které po obou stranách opečeme.

DOBROU CHUŤ

Houbová omáčka

olej, cibule, pravé hřiby, voda, mouka, mléko, smetana (pomazánkové máslo), sůl, mletý kmín, mletý pepř, ocet

Cibuli nakrájíme nadrobno, zpěníme ji na oleji. Přidáme hřiby (nadrobno nakrájené) a zalijeme vodou. Zamícháme a pod pokličkou necháme dusit. Za častého míchání dusíme do měka (asi 20-30 minut). Přidáme mletý kmín. Po změknutí zalijeme mlékem. Připravíme suchou jíšku: na pánev dáme asi 3 polévkové lžíce a smažíme ji, až zrůžoví, zalijeme ji mlékem. Mícháme dál, až jíška zhoustne. Potom ji dáme do omáčky. Osolíme, opepříme, přidáme ocet a nakonec smetanu. Osolíme dle chuti.

DOBROU CHUŤ

Tento recept mám od své babičky. Pokud se vám nesrazí jíška, tak jako pokaždé mě, tak je to dobrota ze všech největší!!!

Vepřové plátky na žampionech

6 vepřových plátků z kýty, sůl, mletý pepř, 250 g žampionů, 60g másla, hladká mouka, 2 lžičky citrónové šťávy

Vepřové plátky nařízneme, naklepeme, osolíme, poprášíme moukou a pepřem, vložíme do velkého kastrolu na část másla, které jsme rozehřáli a opečeme po obou stranách. Maso podlijeme malým množstvím vody a dusíme pod pokličkou. Žampiony nakrájíme zpěníme na másle, zakápneme citron. šťávou, krátce osmahneme a přidáme k plátkům. Společně podusíme.

DOBROU CHUŤ

Zapečené brambory s masem

 vepřové kotlety, brambory, smetana, sůl, grilovací koření, slanina, niva, sýr, salám, žampiony...

Kotlety zbavíme kostí a naklepeme. Po bocích nařízneme. Na pekáči je z obou stran osmahneme. Na dno pekáče naklademe hustě brambory nakrájené na plátky. Osolíme je - další vrstva - maso, špek, koření, niva, sýr, salám, žampiony (prostě co máte rádi nebo "co dům dá"). Završíme další vrstvou brambor, posolíme, okořeníme, zalijeme smetanou a vodou. Přikryjeme druhým pekáčkem a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme dokud maso nezměkne - asi 2 hodiny.

DOBROU CHUŤ

Potřebujete rychle něco ukuchtit a už vám dochází fantazie a ještě k tomu nemáte čas. To se mi stává často. Takže tato kategorie je určena pro "rychlojídla".

PALAČINKY S KUŘECÍ SMĚSÍ (můj výmysl)

POTŘEBY:

 na palačinky: 250 g polohrubé mouky, 2 vejce, 50g rozpuštěného másla, 0,5l mléka, sůl, pepř

na kuřecí směs: kuřecí maso (prsíčka), solamyl, párek, uzené maso, tvrdý sýr, grilovací koření, zelenina, česnek, olej, sůl, žampiony, kečup

Nejdříve usmažte palačinky, které budou naslano. Podle chuti přidejte pepř.

Kuřecí prsíčka nakrájejte na nudličky, obalte v solamylu, osolte, přidejte grilovací koření, rozmačkaný česnek, pepř, zeleninu, párek nakrájený na kolečka, pro ovonění uzené (prostě co vám chutná a máte to v ledničce), žampiony. Celou směs dobře promíchejte a pokud máte čas, tak nechte zaležet, aby se chutě propojily.

Na pánvi rozehřejte olej a celou směs smažte, dokud se prsíčka nepropečou. Ke konci přidejte tvrdý sýr nakrájený na kostičky a kečup.

Palačinku vždy ještě potřete kečupem a naplňte ji kuřecí směsí, dozdobte zeleninou.

Je to taková z nouze ctnost, ale jídlo je to velmi dobré a hlavně zasytí!!

DOBROU CHUŤ !!

TERESČINA ČÍNA

POTŘEBY: maso (hotové, zbytky od oběda apod.), zelenina (mražená nebo rajčata, paprika, pórek), pepř, sůl, koření na čínu, žampiony, grilovací koření, cibule,olej,voda, uvařená rýže

V hrnci rozehřejeme olej, osmažíme cibulku, přidáme maso nakrájené na kousky. Jemně osmažíme, přidáme na kostky nakrájené rajče, papriku, zeleninu... Nalijeme trochu vody, aby se maso nepřipálilo. Dochutíme pepřem, solí, grilovacím kořením a kořením na čínu. Nakonec do směsi zamícháme rýži a v hrnci ještě prohřejeme.

DOBROU CHUŤ !!

ŠUNKOVÁ RÝŽE - blesková večeře

POTŘEBY: vařená rýže, 5 plátků šunky, vařený hrášek, strouhaný sýr

Do klasicky uvařené rýže (ještě horké) vmícháme šunku nakrájenou na jemné nudličky. Přidáme vařený hrášek a na talíři kopečky rýže posypeme strouhaným sýrem.

DOBROU CHUŤ !!

BLESKOVÉ TĚSTOVINY

POTŘEBY: těstoviny, sýr Niva, česnek, trocha másla

Do uvařených těstovin vmícháme rozdrobenou nivu, rozetřený česnek a trochu másla. Dobře promícháme a ihned podáváme.

DOBROU CHUŤ !!

TĚSTOVINY S HOUBAMI

POTŘEBY: těstoviny, směs čerstvých hub, máslo, česnek, sůl

Uvařené těstoviny podlijeme vodou a zamícháme do nich na másle udušené houby a česnek utřený se solí.

DOBROU CHUŤ !!

BRAMBOROVÉ ŠIŠKY S MÁKEM

POTŘEBY:500 g brambor, 200 g jemné celozrnné mouky, 4 lžíce oleje, 150 g máku, 200 g hnědého cukru,sůl

Příprava:
Brambory uvařené v páře necháme vychladnout a potom je rozmačkáme. Z brambor, mouky, vejce a soli uděláme těsto. Na pomoučeném vále z něj uděláme dlouhý váleček, který pokrájíme na dílky. Každý dílek rozválíme zvlášť na 2 cm a nožem z něj krájíme asi 5 cm dlouhé dílky. Každý díl vyválíme rukou na šišky, které dáme uvařit do vařící vody. Uvařené polijeme olejem, posypeme mletým cukrem a mákem.

MEDOVÉ LÍVANCE

POTŘEBY: 100g medu, 30ml mléka, 3 vejce, 500g hladké mouky, 20g droždí, olej na smažení

Příprava:

Med rozpustíme v mléce, přidáme ostatní suroviny a zaděláme těsto, které hned smažíme.

SALÁTOVÉ ZÁLIVKY:

klasická zálivka POTŘEBY: 1dl pitné vody, 50g oleje, 2 lžíce vinného octa, 1 lžička cukru, sůl, pepř: Vodu smícháme s octem, cukrem, solí, pepřem a zašleháme olej.

olejová zálivka POTŘEBY:4 lžíce dobrého oleje, 2 lžíce vinného octa, sůl, pepř: Do oleje zašleháme ocet, sůl, pepř. Můžeme kombinovat 1 lžíci octa a 1 lžíci citrónové šťávy.

sladkokyselá zálivka s citronem POTŘEBY: 3 lžíce vody, 1 lžíce octa, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce cukru, sůl, 2 lžíce oleje: Promícháme vodu s octem, citronovou šťávou, cukrem, solí a nakonec zašleháme olej.

česká zálivka POTŘEBY: 200g slaniny, 50 g octa, pepř, sůl: Slaninu nakrájíme na menší kostičky, částečně roztavíme, přimícháme ocet, pepř, případně sůl.

jogurtová zálivka POTŘEBY: 1 bílý jogurt, 1 lžíce oleje, 1 lžička cukru, trochu citrónové šťávy, sůl, sekaná zelená nať: Do jogurtu zašleháme olej, přisladíme, osolíme, přidáme citronovou šťávu, sekanou zelenou nať a promícháme.

POMAZÁNKY:

česneková pomazánka POTŘEBY: 200 g tvrdého sýra, 2-3 stroužky česneku, 3-4 lžíce ramy nebo perly, tavený sýr dle potřeby: Tvrdý sýr najemno nastrouháme, přidáme rozmačkaný česnek a všechno dohromady utřeme s tukem a taveným sýrem. Nakonec trochu přisolíme a necháme vychladit. Mažeme na rohlík, chléb, veku nebo jednohubky. Ozdobíme salámem, ořechem, hroznovým vínem...

hermelínová pomazánka s jablky POTŘEBY: 100g sýra Hermelín, 20g másla, 1 středně velké kyselé jablko, citrónová šťáva, sůl: Máslo utřeme do pěny, přidáme jemně nastrouhané jablko, které zakapeme citrónovou šťávou, Vše promícháme s nastrouhaným hermelínem a dochutíme solí. Necháme chvíli odležet v chladničce a potom mažeme na chléb nebo jiné pečivo.

májková pomazánka POTŘEBY: 1 májka, máslo, sýr, 1 natvrdo uvařené vejce: Májku dobře utřeme s máslem a sýrem. Pak přidáme na kostičky nakrájené vejce a vše dobře promícháme.

 pomazánka z nivy POTŘEBY: 100g nastrouhané nivy, 1 krabička taveného sýra s nivou, 1 majolka, 1 velká nadrobno nastrouhaná mrkev, 4 stroužky česneku, sůl: Vše utřeme, namažeme na veku a zdobíme.

topinková škvarková pomazánky POTŘEBY: 300g škvarků, 5 stroužků česneku, 1/2 lžičky soli: Osolené škvarky a stroužky česneku umeleme na masovém strojku. Pomazánku mažeme na horké chlebové topinky.

RŮZNÉ:

ovocné špízy POTŘEBY:banán, jablko, pomeranč, 100g tvrdého sýra, 3 špejle nebo špízové jehly: Sýr i ovoce nakrájíme na kostky asi 2x2 cm. Střídavě na špejli nebo špízové jehly napichujeme ovoce a sýr.

plněný hermelín POTŘEBY: 1 hermelín NÁPLŇ: vydlabaný vnitřek hermelínu, 1 trojúhelníček měkkého sýra, 1 lžíce másla, 4 stroužky česneku, hrst jader ořechů: - vnitřek hermelínu promícháme s trojúhelníčkem, máslem, rozdrceným česnekem a nasekanými jádry ořechů. Hermelín rozřízneme, vydlabeme a naplníme. Necháme v alobalu 1 den uležet v lednici, pak rozkrájíme na trojúhelníky.